Aile, toplumun temeli ve çekirdeğidir. Sağlıklı nesillerin yetiştirildiği bir ocak, sevgi, saygı, sadakat ve güven ortamının tesis edildiği bir müessese, karşılıklı hak ve ödevlere sahip bireylerin oluşturduğu bir kurumdur. Evlilik öncesi terapisti, evlenmeyi düşünen çiftlerin; birbirleri hakkında daha fazla fikir sahibi olmalarını, etkili iletişim kurabilmelerini, ortak gelecekleri ile ilgili hedef belirleyebilmelerini, problem çözme becerilerini geliştirmelerini sağlar. Böylelikle farklı kültür, değer ve gelişime sahip iki bireyin evlilik sürecine geçişini kolaylaştırmayı ve doyum sağlanan bir evlilik hayatlarının olmasını amaçlayan danışmanlık hizmetidir. Evlilik öncesi terapisi, aile danışmanları tarafından verilmektedir.
Öncelikle kişinin evleneceği kişiyle yüzleşmesi sağlanmaktadır. Yüzleşme, bireysel olarak mevcut olan bütün alışkanlık ve değerlerden farklı, bir arada olma temelinde yeniden inşa edilmesi gerekli gereken durumları ele almayı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Kişilerin karakterleri üzerinden değerlendirmeler, evlilik rolleri bakımından yeniden ele alınmaktadır. Eş adaylarının birbirlerinin farkında olması sağlanmaktadır. Farkında olmak, çiftler arasındaki farklılıkların sorunlara dönüşmesini engellemek bakımından oldukça önemlidir. Evlilik öncesi terapi, çiftlerin birbirini keşfetme sürecini kolaylaştırır. Ancak, evlenmeden önce ne kadar çok şey öğrenilirse farkındalık o kadar gelişmekte ve keşiflerin sorunlara dönüşmesi önemli oranda engellenebilmektedir.
Bize başvuran danışanların problemlerini en iyi şekilde çözmek için uzmanlarımızın kullandığı teknikler bilimsel alt yapısı olan ve etkinliği pek çok araştırma tarafından desteklenmiş yöntemlerdir. Bu yöntemler baz alınarak danışmanlık süreci kişinin ihtiyaçlarına göre kişiye özel olarak dizayn edilmektedir.
Ruh sağlığı yasası henüz ülkemizde olmadığından psikologların yetkinliklerini denetleyecek bir mercii yoktur. Bu yüzden bu durum maalesef istismar edilmekte ve gerekli yetkinliğe sahip olunmadan bazı kurumlar/kişiler hizmet vermektedir. Türkiye’de psikoterapist olarak çalışabilmek için klinik psikoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapma şartı vardır. Ayrıca, kişiye uygun ekolün (Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Psikodinamik vs.) uygulama yetkinliğini elde etmek en az 2 sene sürmektedir. Bu yüzden danışacağınız uzmanın yetkinliğini ve süpervizyon alıp almadığını mutlaka sorgulamanızı öneririz. Rola Psikoloji uzmanlarının yetkinlikleriyle ilgili detaylı bilgiye bizi arayarak ulaşabilirsiniz.
WhatsApp Destek Hattı