Agorafobi belirtilerini yaşıyorsanız veya şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede uzman destek almak önemlidir. Destek almak semptomlarınızı yönetmenize ve yaşam kalitenizi artırmanıza erken destek ciddi oranda yardım sağlayacaktır. Bu bağlamda durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak terapiler ve yaşam tarzı değişimlerinden oluşabilir.
Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
Agorafobili bireyler uzun süre evlerinden ayrılmaktan, sosyal durumda yalnız kalmaktan, halka açık bir yerde kontrolü kaybetmekten, araba veya asansör gibi kaçmanın zor olacağı yerlerde olmaktan kaygı duyabilirler. Bu noktadan hareketle tüm yaşamsal faaliyetler sekteye uğramaktadır.
Agorafobi bireylerde genellikle panik ataklarla ortaya çıkar. Panik ataklar ise anksiyete bozuklukları olan kişilerde ortaya çıkan bir dizi semptomdur. Bireylerin faaliyetlerini etkileyen psikolojik tüm sorunlarda olduğu gibi panik atakta önlenmesi edilmesi gereken bir durumdur Panik ataklar, aşağıda yer alan belirtiler gibi birçok ciddi fiziksel semptomları içerebilir:
- Göğüs ağrısı ve boğulma hissi
- Hızlı kalp atışı
- İshal veya sık tuvalete çıkma
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Nefes darlığı ve nefes alamama hissiyatı
- Titreme, üşüme
- Mide bulantısı, kusma
- Nefes Darlığı, nefes alamıyormuş gibi hissetme
- Terleme ve sıcak basmaları
- Uyuşma
- Karıncalanma Hissi
Yukarıda ki belirtileri Agorafobili insanlar, stresli veya rahatsız edici bir duruma girdiklerinde panik atak şeklinde yaşayabilmektedir. Agorafobi belirtileri dikkate alınmalıdır.
Agorafobinin nedenleri net bir şekilde bilinmemektedir. Bununla birlikte, agorafobi olma riskinizi arttırdığı bilinen bazı faktörlerin olduğu analiz edilmektedir. Bunlar;
- Depresyon durumları agorafobiye neden olabilir. Depresyon dönemlerinde agorafobinin geliştiği sık sık görülmektedir diyebiliriz.
- Klostrofobi ve sosyal fobi gibi diğer fobiler agorafobiye neden olabilir.
- Genel anksiyete bozukluğu veya obsesif kompulsif bozukluk gibi sorunlar kimi zaman agorafobiyi meydana getirebilir.
Belirtmek gerekir ki agorafobi kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Özellikle genç yetişkinlerde başlamakta olup genellikle başlangıç yaşı 20’dir diyebiliriz. Bu bağlamda fiziksel veya cinsel istismar öyküsü, madde bağımlılığı sorunu, ailenin agorafobi öyküsü gibi durumlar analiz edilerek bir sonuç elde edilebilir.
Agorafobi Nasıl Atlatılır?
Agorafobi nasıl atlatılır konusunda birçok imkân vardır diyebiliriz. Bu bağlamda büyük olasılıkla önleme yöntemlerinin bir kombinasyonuna ihtiyacınız olacaktır. Anksiyete önleme yöntemleri şu sıralanabilir;
- Psikoterapi: Konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapi, bir terapist veya diğer akıl sağlığı profesyoneliyle düzenli olarak görüşme durumlarını içeren son derece önemli bir uygulama şeklidir. Psikoterapi ile korkularınız ve korkularınıza katkıda bulunabilecek sorunlar hakkında konuşma fırsatı verilecek ve rahatlama imkanı bulacaksınız Psikoterapi genellikle optimum etkinlik için ilaçlarla birleştirilir ve korkularınız başa çıkabildiğinizde genellikle durdurulabilen kısa süreli bir uygualamasıdır.
- Bilişsel Davranışçı Terapi: Bir diğer yöntem olan BDT, agorafobi bireyleri desteklemek için kullanılan en yaygın psikoterapidir. BDT, agorafobi ile ilişkili çarpık hisleri ve görüşleri anlamanıza yardımcı olacak ve çarpık düşünceleri sağlıklı düşüncelerle değiştirerek stresli durumlarda nasıl çalışacağınızı öğretecektir. Bu bağlamda hayatınızda yer alması gereken kontrol duygusunu yeniden kazanmanıza olanak sağlanacaktır. Maruz kalma durumu da korkularınızın üstesinden gelmenize ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.
- Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Yaşam tarzı değişiklikleri agorafobiyi önlemese etmese bile günlük kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu bağlamda kendinizi daha mutlu ve rahat hissetmenizi sağlayan beyin kimyasallarının üretimini artırmak için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek son derece önemli olacaktır. Aynı zamanda belirtileri ve kaygıyı azaltmak için günlük meditasyon veya derin nefes egzersizleri uygulamak yararlı olabilir.
Yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra belirtmek gerekir ki agorafobiyi önlemek her zaman mümkün değildir. Bununla birlikte, anksiyete veya panik bozuklukları için erken adım atmak bireyler için son derece önemlidir.
Agorafobi Ne Korkusu?
Agorafobi teriminin tercümesi “alan korkusu” olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda agorafobili kişi, evi terk etmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine veya dükkânlara girmekten, kalabalık içerisinde, sinemalarda veya dar ve kapalı odalarda bulunmaktan, ya da trenle, otobüsle veya uçakla seyahat etmekten korkar. Bazı durumlarda ev dışına çıkınca başına bir şey geleceğini düşünerek panik atak krizleri yaşayabilir.
Bu durumdan hareketle panik ataklar ve agorafobi çoğunlukla birlikte ortaya çıktığını söylemek gerekmektedir. Bahsedilen durumlarda ki rahatsızlık temelde “Agorafobili panik bozukluk“ olarak adlandırılmaktadır. Korku temelde son derece normal bir hissiyattır. Bu hissiyat bizi tehlikeli durumlara karşı uyaran anlamlı ve önemli bir reaksiyondur. Fakat bazı durumlarda aşırı korku hali kişinin özel hayatıyla iş hayatını fazlasıyla olumsuz etkileyebilecek, ciddiye alınması gereken bir durumun yansımasıdır.
Buna göre agorafobili panik bozukluk yaşayan kişilerde, korku nöbeti geçirdiklerinde örneğin göğüs ağrıları, titreme, hava alamama, baş dönmesi, mide bulantısı, terleme veya sıcak basması görülür. Bu bağlamda kişiler kendi kontrollerini kaybedecekleri, delirecekleri veya ölecekleri korkusu yaşarlar. Bedensel rahatsızlıklar yüzünden birçok kişi bir hekime veya bir acil servise başvurmaktadır.